Kristijan Pavon

Kratke informacije

Ime i prezimeKristijan Pavon
Datum rođenja21. januar 1996.
Mesto rođenjaKordoba
DržavaArgentina
PrebivališteBuenos Aires
ZanimanjeFudbaler
PozicijaKrilo, napadač
Visina167 cm

Biografija

Kristijan Pavon (Cristian David Pavón) je argentinski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji krilnog napadača u Fudbalskom klubu Boka Juniors i reprezentaciji Argentine. Rođen je 21. januara 1996. godine u Kordobi.

Juniorsku karijeru je započeo 2004. godine u lokalnom klubu Taleres de Kordoba, a 2013. godine je primljen u A tim. Godinu dana kasnije potpisao je ugovor s najtrofejnijim argentinskim klubom Boka Juniors.

Od 2013. godine je član reprezentacije Argentine, a 2016. godine je sa U-23 selekcijom nastupio na Letnjim olimpijskim igrama u Brazilu. U dresu „Gaučosa“ do sada je zabeležio tek osam seniorskih nastupa bez postignutih pogodaka, ali ga mnogi fudbalski stručnjaci vide kao naslednika Lionela Mesija (Lionel Andrés Messi Cuccittini).

Selektor Sampaoli (Jorge Sampaoli) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Pavon je napravio u Fudbalskom kluba Taleres iz rodnog grada Kordoba. Do 2012. godine bio je član mlađih ekipa, a 7. februara je potpisao prvi profesionalni ugovor sa timom. U tom momentu imao je samo 16 godina.

U plavo-belom dresu zabeležio je ukupno 19 nastupa i postigao četiri gola.

9. juna 2014. godine potpisao je ugovor vredan 1,3 miliona evra s argentinskim prvoligašem Boka Juniorsom. Prvi gol postigao je 19. maja 2016. godine „zatresavši mrežu“ Nacionala tokom Kupa Libertadores. Susret je završen rezultatom 1:1.

Uprava kluba sa „Bombonjere“ („Estadio Alberto J. Armando – La Bombonera“) ga je poslala na kaljenje u Fudbalski klub Kolon iz grada Santa Fe. Tu je odigrao 20 mečeva i postigao pet golova. Nakon toga vratio se u Buenos Ajres u čijem dresu je do juna 2018. godine nastupio 65 puta i postigao 17 golova.

Osvojili su dve uzastopne titule prvaka Argentine – u sezonama 2016/2017 i 2017/2018.

Uprava fudbalskog kluba Arsenal našla se u problemu kada je Čileanac Aleksis Sančez (Alexis Alejandro Sánchez Sánchez), napadačka zvezda „Tobdžija“ odlučio da pređe u Mančester Junajted. Pozicija krilnog napadača ostala je upražnjena, a sve su glasniji engleski mediji koji često pominju mladog Argentinca Kristijana Pavona kao spas za klub iz severnog Londona.

Naime, Arsen Venger (Arsène Wenger) koji je 22 godine proveo na klupi Arsenala odlučio je da napusti klub, a pre odlaska želeo je u svojim redovima da vidi mladog Argentinca, koga mnogi smatraju naslednikom Lionela Mesija. Dolazak Španca Unaja Emerija (Unai Emery) na čelo kluba ostavio je otvoreno pitanje prelaska Pavona u Arsenal. U svakom slučaju mnogi navijači voleli bi da vide mladog napadača na „Emirejtsu“ („Emirates Stadium“).

S druge strane, predsednik Boka Juniorsa Danijel Angelići (Daniel Angelici) tvrdi da niko nije poslao ponudu za Pavona, ali da mu je njegov klub obezbedio ugovor s kojim bi igrač trebao biti više nego zadovoljan.

Reprezentativna karijera

Reprezentativnu karijeru Kristijan Pavon je započeo 2013. godine. Prvi nastup je zabeležio na Letnjim olimpijskim igrama u Brazilu gde je učestvovao na turniru za igrače mlađe od 23. godine. Pred prijateljske susrete seniorske reprezentacije Argentine sa Rusijom, selektor ga je pozvao da bude deo A tima.

Impresionirao je ljubitelje fudbala na svom prvom nastupu protiv Rusije, kada je asistirao Serhiju Agueru (Sergio Leonel „Kun“ Agüero) za jedini pogodak na meču. Ponovo je Agueru pomogao da „zatrese mrežu“ Nigerije, a taj meč je završen rezultatom 4:2.

U maju 2018. godine selektor Sampaoli ga je uvrstio na preliminarni spisak od 35 igrača koji će ići na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Krajem meseca objavio je konačan spisak na kome se našao i mladi igrač Boka Juniorsa koji je zadužio dres sa brojem 22.

„Gaučosi“ su jedva prošli kvalifikacije za učešće na Mondijalu, a mnogi Argentinci se nadaju da će upravo Pavon uz Mesija, da pokaže kakva je fudbalska sila njihova zemlja. Fudbalski stručnjaci ga smatraju Sampaolijevim „tajnim oružjem“ na prvenstvu.

Titule

Klupske titule

  • 2016/2017. Prvenstvo Argentine
  • 2017/2018. Prvenstvo Argentine

Privatni život

Kristijan Pavon je rođen 1996. godine u Kordobi gde je počeo da trenira fudbal. Kako mu je lokalni stadion postao pretesan prešao je u argentinsku prestonicu. Pozajmljen je klubu iz Santa Fea, gde je pokazao veliki talenat i napredak u igri pa ga je Boka vratila u Buenos Ajres.

Pavon je tokom 2016. godine pretrpeo velike kritike navijača i saigrača zbog loših partija, ali nikome nije priznao zašto je loše igrao. Naime, njegov otac Valter (Walter Pavón) je imao probleme sa srcem koji su mnogo uticali na mladog napadača. Na sreću, Valter se oporavio, a njegov sin se uskoro može nadati pozivu nekog velikog evropskog kluba.

Veliku podršku pružaju mu i majka Veronika (Verónica Pavón), braća Rodrigo (Rodrigo Pavón), Federiko (Federico Pavón) i Danijel (Daniel Pavón), te sestra Lurdes (Lourdes Pavón).

Kristijan Pavon na društvenim mrežama

FacebookChristian @ Facebook
InstagramChristian @ Instagram